Dzisiaj jest: 20.08.2018

Przepisy kulinarne > Bella pasta con verdure e prosciutto (Makaron z resztkami)

Bella pasta con verdure e prosciutto

Makaron z resztkami

 

Powiedzmy, że masz sporo resztek różnych wędlin (szynki, polędwicy, boczku etc.), a nie chce Ci się jeść kanapek. Załóżmy, że masz (jak przystało na porządną gospodynię) trochę mrożonek warzywnych w zamrażarce.
Przyjmijmy, że Ci się nudzi.
Wstawiasz wodę na makaron (w zasadzie wszystko jedno jaki) i gotujesz. W tym czasie bierzesz wędliny, kroisz je w cienkie paski i wrzucasz na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażysz jakieś pięć minut i wyjmujesz łyżką cedzakową. Dokładasz sporą łyżkę masła, rozpuszczasz i wrzucasz drobno pokrojoną cebulę (może być zwykła, dymka, biała część pora lub szczypiorku – to co akurat masz). Szklimy. Do tego wrzucamy krojone warzywa (groszek, marchewka, fasolka szparagowa; w zasadzie cokolwiek oprócz ziemniaków, nawet sałata pasuje). Można oczywiście dać świeże, ale mrożonki są OK, a komu chciałoby się kroić chyba, że mamy resztki. Jak już to wszystko zmięknie dorzucamy ugotowany makaron i... ser. Może być pleśniowy, może być parmezan, nawet serek topiony się nada (byle nie to bezeceństwo z oleju roślinnego „kostka topiona”, czy jak jej tam – warto posiadać elementarne umiejętności czytania etykiet). Na koniec wrzucamy wędlinę i doprawiamy solą i pieprzem. Mam nadzieję, że to, że podczas powyższych czynności mieszamy jest w miarę oczywiste.
Jak widać jest to nie tyle przepis co bardziej pomysł na danie.
Niepozorne, a dobre!