Dzisiaj jest: 23.05.2018

Przepisy kulinarne > Szparagi zapiekane z parmezanem

Oto alternatywa dla beszamelu.

Bierzesz pęczek szparagów. Ale tych zielonych, chudych, a nie to białe bezeceństwo. (Włosi mają rację!) I gotujesz tak, aby doły zmiękły a czuby się nie rozpaćkały. Najlepiej mieć do tego specjalny wysoki gar, by czuby gotowały się na parze.
Tymczasem, bierzesz 3 łyżki masła i ucierasz z łyżką pietruszki z solą i pieprzem.
Jeszcze jedną łyżkę masła rozsmarowujesz na foremce do pieczenia.
Jak już szparagi się ugotują wrzucasz do foremki (dobrze jest je ułożyć tak by czuby były po obu stronach), wrzucasz na nie kawałki masła z pietruchą i posypujesz parmezanem. Pewnie, że najlepszy jest świeżostartyprawdziwyparmezanzokolicparmy, ale jeśli weźmiesz proszek z supermarketu, nie będzię faux pas (pod warunkiem, że się nie przyznasz). Taka 100 g paczka Corregio styka. Do rozgrzanego piekarnika (jakieś 200 stopni) aż ser się zarumieni. Wyjmujesz, jesz i życie jest piękne!