Dzisiaj jest: 25.02.2018

Przepisy kulinarne > Tortilla de patatas

Bierzesz 4 średnie jajka i roztrzepujesz je w misce jak na jajecznicę z solą, łyżką oregano, łyżką bazylii i czarnym pieprzem mielonym.
(Proponuję markę Dar Natury - takie żółte pudełka z napisem Podlaska - dostępne w sklepach ze zdrową żywnością - dużo lepsze od tych paprochów supermarketowych.)
Bierzesz 3 ziemniaki, 1 marchew, 1 paprykę i 1 cebulę. Kartofle i marchew obierasz i kroisz w talarki, paprykę czyścisz z nasion i kroisz w paski, cebulę w krążki. Można do tego dodać pokrojoną kiełbasę, szynkę, oliwki, groszek czy co tam jeszcze masz pod ręką.
Na rozgrzaną patelnię wlewasz oliwę z oliwek smażysz ziemniaki do miękkości, potem dorzucasz marchew, potem cebulę wreszcie paprykę i smażysz jeszcze ze 4 minuty. Zasada jest taka by najtwardsze warzywa - czyli kartofle i marchew zmiękły, z resztą składników już jest łatwiej.
Jak już wszystko jest miękkie i usmażone wrzuć do miski z jajecznicą i wymieszaj; następnie wlej jeszcze trochę oliwy na patelnie i wlej zawartość miski. Smaż 4 minuty obróć (trudne) i smaż dalsze  minuty. Wyłóż na duży talerz, krój, jedz i życie jest piękne!