Dzisiaj jest: 12.11.2018

Przepisy kulinarne > Polędwiczki wieprzowe w sosie marmite’owo musztardowym

Potrzebne są:

polędwiczki wieprzowe

musztarda dijon

marmite (to taki wyciąg z drożdży do nabycia w sklepach z kuchnią świata. Tak ohydne, że aż dobre)

pieprz

mąka

oliwa

Kroisz polędwiczki w plastry i lekko rozbijasz. Jedną stronę mięsa przyprawiasz marmitem (nie przesadzać bo słone jak nieszczęście) i pieprzem, następnie kładziesz na rozgrzaną patelnię z oliwą - przyprawioną stroną. Podsmażasz, a w tym czasie przyprawiasz drugą stronę mięsa (już na patelni) i smarujesz musztardą. Następnie obsmażasz drugą stronę. Jak mięso jest gotowe (ok. 5-10 min.) podlewasz wodą i dusisz. Na koniec rozrabiasz mąkę z wodą i wlewasz na patelnię (powili i mieszając), by zagęścić sos. Podajesz z kartoflami. (Marmite można ostatecznie zastąpić maggi, ale jest ono trochę za płynne.)