Dzisiaj jest: 23.05.2018

Przepisy kulinarne > Sałatka cytrusowa

Mamy zimę [Hej! Pisałem to zimą :P], której (prawdopodobnie) jedyną dobrą cechą jest to, że jest to sezon na owoce cytrusowe.
Idziemy więc do warzywniaka i kupujemy cytrusy: 1 pomarańczę(najlepiej nowelinę), 1 grejpfrut (najlepiej różowy bo mniej gorzki), 2 mandarynki lub pomarańcze malinowe, limonkę, niewielką czerwoną cebulę lub szalotkę. Ostatnio stwierdziłem, że zamiast grejpfruta można spokojnie zastosować pomelo.

Obierasz cytrusy razem z możliwie całym białym włóknem (bo gorzkie) i kroimy je (oprócz limonki) w kółka, wywalamy pestki i kładziemy na talerzu.
Dodajemy szczyptę soli i posypujemy drobno pokrojoną połową cebuli lub szalotką.

Następnie robimy dressing:
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia, naturalnie!)
1 łyżka stołowa octu (najlepiej winnego z sherry, ale na upartego może być ze zwykłego czerwonego wina lub balsamiczny)
½ łyżeczki miodu
sok z limonki (do smaku)
szczypta estragonu

Łączysz to wszystko, najlepiej lekko ubijając trzepaczką do jajek i polewasz owoce.

Proste a piękne!