Dzisiaj jest: 12.11.2018

Przepisy kulinarne > Piotropawłowa truskawkowa sałatka imieninowa

Bierzesz 10-15 truskawek (lepiej wziąć więcej mniejszych), obierasz, płuczesz i kroisz na ćwiartki. Prażysz na suchej patelni garść orzeszków piniowych. (Dobra rada: jeśli pozostawiasz je na patelni po zdjęciu z ognia pamiętaj, że patelnia jest rozgrzana i one nadal się prażą.) Następnie płuczesz ok 100 g młodego szpinaku i wszystkie składniki łączysz, dosypując 50 g parmezanu, szczyptę soli i pieprzu i dolewając 1,5 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę octu balsamicznego i sok z pół limonki. (Dobra rada: jeśli chcesz zrobić tego np. dwa razy więcej, dodaj nieco więcej oliwy i octu.)

A właściwie czemu nie...(Chyba gdzieś to już słyszałem.)
Podam Wam jeszcze przepis na salsę truskawkową.

Bierzesz szklankę drobno pokrojonych truskawek, 1/2 szklanki  posiekanej kolendry, 1 wypestkowaną i posiekaną papryczkę chili (Dobra rada: jeśli przypadkiem w ciągu 36 godzin od dokonania tej operacji zaswędzi Cię oko - ZIGNORUJ!!!), 3/4 szklanki drobno pokrojonych pomidorów bez skórki, nasion i galaretki, 1/2 drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 płaską łyżeczkę soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Łączysz to wszystko i odstawiasz by się przegryzło. Do pieczonej lub smażonej ryby - bajka!